Αρχική Σελίδα Άρθρα Αρθρογράφοι

Όσα διαβάσαμε, είδαμε, κάναμε, ακούσαμε και παίξαμε.


Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Firefly_Serenity

Ταξίδια με το Serenity

Κάθε θαυμαστής των έργων επιστημονικής φαντασίας γνωρίζει, τουλάχιστον την ύπαρξη, της τηλεοπτικής σειράς Firefly. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να δεχτεί, όμως, είναι το γεγονός ότι η σειρά κόπηκε προτού ολοκληρώσει καν τον πρώτο κύκλο προβολής της.

Η προβολή της σειράς στην τηλεόραση έγινε με ανορθόδοξο τρόπο, καθώς τα επεισόδια δεν προβλήθηκαν με τη σειρά που είχαν φανταστεί οι δημιουργοί. Ευτυχώς, οι σκέψεις τους μπήκαν στη σωστή σειρά, έγιναν γνωστές και μπορούμε, πλέον, να απολαύσουμε αυτό το διαμάντι της τηλεόρασης στο οποίο δεν δόθηκαν οι αρμόζουσες ευκαιρίες για τηλεοπτική επιτυχία.

Πρόκειται για ένα διαστημικό γουέστερν, όπου παρουσιάζονται οι περιπέτειες του καπετάνιου Μάλκολμ Ρέινολντς και του πληρώματός του, αλλά και η προσπάθειά τους να κερδίσουν τα προς το ζειν κάνοντας άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες παρανομίες.

Η μουσική επένδυση της σειράς αλλά και τα κοστούμια, και το σκηνικό γενικότερα, θυμίζουν τις εποχές που οι άνδρες καβαλούσαν άλογα, λήστευαν τρένα και έκαναν εμπόριο αγελάδων. Όλα τα παραπάνω θα τα δούμε στη σειρά, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, αλλά δε θα ξενίσουν.

Από τη σειρά θα μπορούσαμε να κρατήσουμε μία ρήση του επαναστατικού στρατού από ένα επεισόδιο που δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση κατά την πρώτη προβολή της σειράς. «Όταν δεν μπορείς να τρέξεις, σύρσου. Όταν δεν μπορείς να κάνεις ούτε αυτό τότε…» ξέρετε τη συνέχεια.

Αυτό μπορούμε να το εκλάβουμε με δύο τρόπους. Από τη μία μπορεί να είναι μία προτροπή για να μη σταματήσουμε ποτέ να παλεύουμε κι από την άλλη θα ήταν ένα εξαιρετικό μήνυμα των δημιουργών στο κοινό από το οποίο ζητάνε να κουβαλήσουν την υστεροφημία της σειράς όσο πιο μακρυά μπορούν.

Οι δημιουργοί, όμως, δε σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν τη σειρά μέσα από μία ταινία και πάμπολλες ιστορίες σε κόμικς με τον τίτλο Serenity.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας, η οποία προηγείται των κόμικς, προσπάθησαν να κλείσουν τον κύκλο αρκετών από τους χαρακτήρες, το μόνο που κατάφεραν, όμως, ήταν να δημιουργήσουν κι άλλα ερωτήματα στο κοινό τους. Κατάφεραν να εξηγήσουν, βέβαια, πολλά πράγματα αλλά σε μία ταινία δύο ωρών δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν οι τόσες ακόμα πληροφορίες που είχαν σκοπό να μας δώσουν.

Τα κόμικς που ακολούθησαν, έχουν ιστορίες τόσο από πριν τα γεγονότα της ταινίας όσο και από μετά. Σε αυτά κατάφεραν να κλείσουν τον κύκλο μερικών από τους χαρακτήρες, ενώ έχουν δημιουργήσει και νέους συμμάχους και ανταγωνιστές. Πρόκειται για επτά διαφορετικές ιστορίες, με σκίτσα που θυμίζουν τους ηθοποιούς της σειράς και της ταινίας, οι οποίες δεν αποτυγχάνουν να συγκινήσουν.

του Στεπάν Μοβσεσιάν